Kimblokken

Als u een wand gaat bouwen van cellenbeton, heet de eerste laag blokken die er gelegd wordt de kimlaag. De kimlaag is de aansluiting van de vloer met de wand en deze laag kan gelegd worden met ‘gewone’ cellenbetonblokken of met speciale kimblokken.

Als de kimlaag met gewone blokken wordt gelegd wordt deze net als bij kimblokken in de metselmortel gelegd. Dit is voor de stevigheid en om een eventuele ongelijke ondergrond te egaliseren.
De speciale kimblokken hebben behalve als stevigheid ook de functie van isolatie. Deze blokken worden ook vaak als eerste laag gebruikt als er met andere steensoorten wordt gebouwd vanwege de thermische isolatie om koudebruggen te voorkomen. Cellenbeton is behalve een dragend materiaal ook een sterk isolerend materiaal. Ook traditionele bouwaannemers gebruiken steeds vaker cellenbetonblokken voor de eerste laag van de muren. De kimblokken worden in mortel of een zogenaamde kimspecie gezet en maken het mogelijk om op elke gewenste wandhoogte uit te komen. Er ontstaat dan bovenop een vlakke wand. Het is een efficiënte en praktische manier van bouwen.

Cellenbeton wand plaatsen

Als u als doe-het-zelver aan de slag gaat met het plaatsen van een wand van cellenbeton, hebben wij een handig stappenplan opgesteld. Als voorbeeld nemen we een tussenwand maar de meeste van de stappen zijn voor voorzetwanden en scheidingswanden gelijk.

1-Voor u begint, plaatst u aan beide zijden van de te plaatsen cellenbeton wand een stel-profiel, daaraan word een metselkoord gespannen. Langs het metselkoord plaatst u de eerste rij cellenbetonblokken of speciale kimblokken.

2-De eerste laag, de zogenaamde kimlaag, zet u in de metselmortel, omdat de ondergrond nooit helemaal vlak is en u met de metselmortel oneffenheden kunt opvullen en zo recht trekken.

In sommige situatie zal er eerst een folie aangebracht moeten worden waarop de eerste laag geplaatst wordt. Dit is om later scheurvorming te voorkomen. De eerste laag geldt ook als isolatielaag.

3-Zorg dat de eerste laag recht en waterpas is, zo bespaart u later extra werk.

4- De tweede en alle volgende lagen worden verlijmd met de speciale cellenbetonlijm die ook bij ons verkrijgbaar is. Net zoals alle ander hulpstukken die u nodig heeft bij het plaatsen van een wand.

5-Gebruik bij aansluitingen aan bestaande muren dilatatie ankers.

6-Als u de cellenbetonblokken wand tegen een bestaande wand aan plaatst, laat dan 1cm ruimte tussen de nieuwe en bestaande wand. Deze opening vult u later op met pur-schuim.

7-Alle volgende lagen cellenbetonblokken worden gelijk met de speciale cellenbeton lijm. Ook de zijkanten van de blokken dienen te worden gelijmd.

8-Na elke laag verwijderd u meteen de uitpuilende lijm.

Mocht u nog vragen hebben over het bouwen met cellenbeton na deze tips kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij staan graag voor u graag met een gedegen advies.

Maatwerkblok
Maatwerkblok
Blok 600mm x 400mm x 100mm
Blok 600mm x 400mm x 100mm
Blok 600mm x 200mm x 100mm
Blok 600mm x 200mm x 100mm