Brandveiligheid van uw pand

Als u een huis, kantoorpand of ander gebouw wilt gaan bouwen komen er veel vragen op u af; wat is een goede locatie; door wie laat u  het ontwerpen en bouwen; doet u zelf de bouwbegeleiding; en natuurlijk: welk materiaal ga ik  gebruiken, en misschien nog wel belangrijker, is dit wel een veilige keuze?
Op de laatste vraag zal ik wat dieper op in gaan.

Hoe vaak horen we het niet op het nieuws dat er ergens een brand is geweest? Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show maar het gebeurd helaas vaker dan u denkt.

Bouwsysteem cellenbeton

Hier komen een aantal feiten:

  • Er zijn zo’n 103.657 woningbranden per jaar
  • 283 brandclaims per dag
  • 1 op 67 woningen worden jaarlijks door brand getroffen

Miljoenenbranden:

  • Tot 1 november 2018 waren er al 71 miljoenenbranden geregistreerd (dit zijn branden waarbij de schadepost minimaal 1 miljoen euro bedraagt )
  • 45% van de bestemmingen is een bedrijfspand
  • De bedrijfsverzamelgebouwen (11,3%), stallen (8,5%) en horecagelegenheden (8,5%) vormen samen bijna een derde van de grote branden. En waren in 2018 een aantal forse branden bij woonhuizen

Als u van plan bent om zelf te gaan bouwen is het dus van groot belang om u hierin goed te verdiepen.

Hoe zit het met de brandveiligheid van cellenbeton?

Cellenbeton is onbrandbaar. Dit maakt het materiaal brandweerbaar en kan het als een barrière dienen bij een uitbreidende brand. Ook stoot het geen gevaarlijke stoffen uit, en er is er geen druppelvorming tijdens een brand. Onze cellenbetonblokken voldoen zelfs aan de brandklasse A1 NEN-EN 13501-1. Dit is het hoogste klasse wat u met een bouwmateriaal kunt behalen!
Zelfs een scheidingswand van 11,5 cm dikte heeft een vuurbestendigheid van class Ei 120. Een hogere vuurbestendigheid, class REI 240, kan behaald worden met een wand van 17.5 cm dikte.  Op deze manier kunt u de hoogste veiligheid garanderen tijdens een brand zonder behulp van extra installaties.

Het is bewezen!

Het hoge veiligheidsniveau van cellenbeton wordt duidelijk bevestigd in onderzoekslaboratoriums waar brandweerbaarheidstesten uitgevoerd worden. De weerstand tegen hoge temperaturen blijkt uit het feit dat de kamers, waar de brandtesten van andere materialen worden uitgevoerd, zijn gemaakt van cellenbeton!

Dat een ongelukje in een klein hoekje zit, weet iedereen. Veiligheid begint al bij de basis van een pand en cellenbeton is een zéér veilige keuze om uw pand mee te bouwen. Cellenbeton voorkomt natuurlijk geen branden, maar kan de schade wel degelijk beperken, wel zo’n prettig idee!

 

Bron: https://vebon-novb.nl

Bron: Verbond van Verzekeraars